LAULELMA 2020

Laulelma 2020 -kilpailun ratkaisu

Laulelma 2020 -kilpailun järjestäjinä olivat Helsingin Laulelman Ystävät HELY r.y., Turun Laulelman Ystävät r.y. ja Lauluntekijäyhdistys KERTSI r.y. Kilpailu julistettiin 28.11.2019, jolloin siitä oli ilmoitus Helsingin Sanomissa. Kilpailuehdotusten sisäänjättö päättyi 29. helmikuuta 2020. Määräaikaan mennessä saapui 109 ehdotusta, jotka arvioitiin anonyymeina. Kilpailun arviointiryhmään (raatiin) kuuluivat Eeva-Leena Pokela, Tuija Rantalainen ja Vesa Nuotio. Raadin teknisenä sihteerinä toimi Matti Seppänen, joka ei osallistunut arviointiin. Kilpailun ratkaisu siirtyi koronavirustilanteen kesäkuulle. Samasta syystä kilpailukutsussa mainitusta konserttista päätetään ja ilmoitetaan erikseen.

Kilpailun ratkaisu, perusteet ja tekijätiedot

Raati päätti yksimielisesti jakaa ensimmäisen palkinnon ja käytettävissä olleen rahasumman 2100 € tasan kolmen seuraavan ehdotuksen kesken:

Jaettu 1. palkinto (€ 700,-)

Mökki
sävel ja sanat: Susanna Syrjäläinen, Helsinki
Herkkä ehdotus, joka edustaa riimittömänä uuden tyyppistä laulelmaa. Sen runollisen kuvaileva teksti luo mielikuvia ja tunnelmia, jotka ovat nyky-Suomen tyhjenevällä maaseudulla monelle tuttuja ja omakohtaisia.

Perintöprinsessa Tuulikki ja lätkäpakki Reiska
sävel ja sanat: Esko Larkas, Helsinki
Ehdotus on huumorilauluperinnettä modernilla tavalla onnistuneesti jatkava ja tarinaltaan helposti omaksuttava. Laulelman aloittava kertosäe on nasevuudessaan lähes korvamato.

Likaista aikaa
sävel ja sanat: Kari Purssila, Littoinen
Laulelma on eräänlainen kantaa ottava aikamme epäkohtia ja ongelmia osuvasti ja raikkaasti ruotiva protestilaulu. Lakonisen sarkasmin käyttö tyylikeinona on onnistunutta.

Erityismaininta

Tampooneja ostamassa
sävel ja sanat: Teemu Ylierkkilä, Seinäjoki
Laulelman väärinkäsitykseen perustuva absurdi tarina on huvittava ja varsin uskottavalta kuulostava mitä korostaa laulun liioiteltu amatöörimäisyys.

Kunniamaininnat (ei paremmuusjärjestystä)

Kestää Rakkaus, sävel ja sanat: Minna Miettinen, Veikkola
Laihialle, sävel ja sanat: Esko Larkas, Helsinki
Kuolleen tytön laulu, sävel: Iiti Elomaa, sanat: Margareetta Moberg, Turku
Lupaava hallitusohjelma, sävel ja sanat: Veli Rauhala, Helsinki
Niin kuin ystävän, sävel: Leena Salonen, Riihimäki, sanat: Yrjö Tiilikainen, Kuopio
Tiedän, sävel ja sanat: Nina Loimusalo, Muurame

Helsingissä 10.6.2020
Laulelma 2020 -kilpailun arviointiraati

(Kappaleet ovat kuunneltavissa/ladattavissa niiden nimeä klikkaamalla)

    =¤=¤=¤=¤=

Kilpailukutsu ja säännöt

Laulelman Ystävät HELY ry, Turun Laulelman Ystävät ry ja Lauluntekijäyhdistys KERTSI ry järjestivät valtakunnallisen suomenkielisen kilpailun
LAULELMA 2020 - LAULELMAN SÄVELLYS- JA SANOITUSKILPAILU
Kilpailu oli avoin kaikille Suomessa asuville.

Musiikin suuren tietosanakirjan määritelmä ranskan kielen sanasta chanson sopii hyvin myös laulelmaan vain muuttamalla sana laulelmaksi:
“… laulelma ei ole iskelmä eikä puhdas taidelaulu, vaikka poikkeamia esiintyy kumpaankin suuntaan. Laulelmalle on ominaista, että tekstin ja laulun yhteys on erityisen luja ja elimellinen. … Laulelmassa musiikki pakottaa tekstin sisällön esiin, tukee, korostaa ja kommentoi sitä”.

25.11.2019 julistetulla kilpailulla sen järjestäjät pyrkivät saamaan esille uusia suomenkielisiä laulelmia, jotka kunnioittavat vanhaa laulelmaperinnettä tämän ajan keinoin ja viitoittavat tietä lajityypin tulevaisuudelle sekä lisäävät laulelman tunnettuutta ja arvostusta.

”Laulelma on laulaen kerrottu tarina”

KILPAILUTEKNISET TIEDOT

Kilpailuaika
Kilpailuaika päättyi 29. helmikuuta 2020, mihin mennessä kilpailuehdotukset tuli toimittaa osoitteeseen laulelma.2020(à)gmail.com.
Salatut tekijätiedot
Kilpailu oli salainen ja käytiin anonyymina nimimerkein. Kilpailun arvosteluraati ei arvostelun kestäessä missään vaiheessa saanut tietoonsa ehdotusten tekijöitä. Tekijätiedot paljastettiin vasta kilpailun ratkettua, mihin saakka ne olivat vain kilpailun sihteerin tiedossa.
Osallistumismaksu
Osallistumismaksu oli 20 € / kilpailuehdotus ja se tuli maksaa ehdotuksen lähettämisen yhteydessä tilille Matti Seppänen FI40 1454 5000 0148 84.
Maksun viestikenttään merkittiin kilpailuehdotuksen nimimerkki. Vain osallistumismaksun suorittaneet kilpailuehdotukset otettiin mukaan arvosteluun.
Kilpailuehdotukset
Kilpailuehdotusten tuli olla ennen julkaisemattomia ja julkisesti esittämättömiä. Kilpailuun olivat oikeutettuja osallistumaan Suomessa asuvat henkilöt enintään kolmella (3) kilpailuehdotuksella/tekijä. Tekijänä voi olla yksi tai useampia henkilöitä.
Sähköpostin otsakekenttään maininta: KILPAILUEHDOTUS: ”NIMIMERKKI”.

Liitetiedostoina toimitettiin:

Viestikenttään kirjoitettiin nimimerkin tekijätiedot eli laulelman säveltäjän ja sanoittajan nimi/nimet sekä yhteystiedot (puhelin, sähköposti ja postiosoite).
Mp3-tiedoston tuli sisältää kilpailukappale laulajan ja enintään yhden säestäjän esittämänä.

Voittajan valinta
Kilpailun järjestäjät nimesivät kolmihenkisen raadin, joka arvioi kilpailuehdotukset ja valitsi kymmenen mielestään parasta kilpailuehdotusta laulelmakonsertissa esitettäviksi sekä palkitsi kolme.
Kilpailun kolmen parhaan ehdotuksen tekijät saivat palkkioksi stipendit, yhteissummaltaan vähintään 2000,- euroa. Muita ehdotuksia ei aseteta paremmuusjärjestykseen, mutta niille voitiin myöntää kunniamainintoja.

Laulelmakonsertti
Parhaiksi arvioidut ehdotukset oli tarkoitus esitettää erillisessä konsertissa Musiikkiteatteri Kapsäkissa 14. huhtikuuta 2020. Konsertista ja sen järjestelyistä sovitaan valittujen laulujen tekijöiden kanssa erikseen ja tiedotetaan erikseen.

Helsingissä 25.11.2019 Kilpailun järjestäjäyhdistykset